15 sfaturi pentru o diversificare usoara si bonus o reteta de briose pufoase pentru copii

15 sfaturi pentru o diversificare usoara si bonus o reteta de briose pufoase pentru copii

Cioc, cioc, cioc!
Cine este acolo?
DIVERSIFICAREA! Bu-hu-hu!

Știu că sună greu această etapă din viața ta și a bebelușului tău dar, dragă mămică, am o VESTE BUNĂ pentru tine: nu este deloc așa neagră și grea perioada aceasta.
Încrede-te în tine și mai ales în bebelușul tău și să pornim pe drumul EDUCAȚIEI cu privire la MĂNCARE.

Cum facem să avem o diversificare ușoară?


1. Renunță la învinovățirea generației trecute pentru orice este greșit în alimentația ta de adult. Te puneau să mănânci tot din farfurie, să nu îți lași puterea acolo ș.a.m.d.. Nu mai contează. Tu ești noua generație care are cea mai puternică armă: accesul la informatie. Așa că profită și fă ca această perioadă de diversificare să conteze pentru generația pe care o formezi acum. 
2. Nu îți fie teamă să experimentezi. Lasă în urmă ideile mult învechite cum că diversificarea se face cu supe clare de morcovi și ceaiuri. Diversificarea înseamnă perioada înfloritoare a copilului tău și a ta de a vă împrieteni cu mâncarea. Că alegi diversificare clasică, autodiversificare sau orice ți se pare potrivt pentru voi, este bine atâta vreme cât cel mic are acces la o gamă largă de alimente cu care să facă cunoștință în diversificare.
3. Nu te grăbi să începi mai devreme de 6 luni diversificarea (excludem cazurile medicale). Pentru o diversificare de succes, asigură-te că al tău copil poate sta în șezut, altfel mai amână o perioadă. 
4. Nu te speria dacă la început nu prea prezintă interes pentru a mânca efectiv și doar bagă alimentele în guriță și le scuipă. Așa se adaptează el cu noua etapă și încearcă să cunoască mâncărica. 
5. Nu face din etapa de diversificare o distracție. Masa, încă de la începutul diversificării, se va lua în bucătărie, în scaunul de masă. Nu în living, nu în fața tv-ului și în niciun caz alergând copilul cu lingurița prin casă. 

6. Ai curaj și îndeamnă-l să pună mâna pe alimente. Să le simtă în mânuțe. Cea mai bună mâncare este cea mâncată cu mâna. 
7. Diversificarea înseamnă dezordine și mancare imprăștiată. Multă mizerie. Este o etapă doar. Va trece. Nu te criza, bucură-te de momente și de veselia din bucătărie. 
8. Dă-i voie bebelușului să te asiste și să te ajute când gătești. Care mâncare va fi mai bună dacă nu cea făcută de două mânuțe pufoase?
9. Fără sare și zahăr la început de diversificare. Este un mit ideea că nu mănâncă pentru că mâncarea “nu are gust”. Copilul nu cunoaște alt gust decât așa: fără sare și zahăr. 
10. Fără sucuri din fructe (sper că de sucuri acidulate nici nu se pune discuția). Un bebeluș, de fapt și un adult nu ar putea să consume la o masă atâtea fructe câte intră într-un singur fresh.

11. Ai auzit si tu de “Regula de 3 zile”? Adică să introduci fiecare aliment timp de 3 zile? Probabil la 18 ani vei reuși să termini diversificarea. Introdu alimentul nou, observă copilul să nu dezvolte reacții alergice și dacă totul este bine, treci mai departe cu alt aliment. 
12. Pentru o diversificare ușoară, nu șantaja bebelușul. Cum adică? Adică nu face greșeala părinților noștri: “dacă nu termini tot din farfurie, nu te mai iubesc/ termină toata mancarea pentru mama, că alfel mă supăr” etc. Învață-ți copilul să fie conștient de câtă mâncărică are în stomac și să fie capabil să zică stop când nu mai poate. 
13. Mănâncă cu el la masă. Arată-i și verbalizează despre cât de bună este mâncarea, despre ce gusturi interesante și arome nemaintâlnite puteți descoperi împreună. Diversificarea este o călătorie pentru întreaga familie.
14. Ecranele nu au ce cauta în diversificare. Când îi pui copilului la 6 luni un desen animat în fața ochișorilor, piticul nu va mai știi ce se întâmplă cu el și câtă mâncare pompezi tu “pe ascuns” în stomăcelul lui. Nu va fi conștient că el mănâncă și cât mănâncă. Formează un adult conștient de ce mănâncă, cât mănâncă și cu optiunea de “m-am săturat. Nu mai vreau!”. EDUCĂ-TE PE TINE și vom avea o GENERAȚIE NOUĂ PUTERNICĂ și cu o EDUCAȚIE în ceea ce privește mâncarea. 
15. Nu te da bătută! Dacă refuză azi un aliment, mâine sau peste 3 luni este posibil să îl adore. Pune-i în farfurie și o porție micuță din alimentul refuzat în trecut. Poți găsi numeroase rețete pe pagina Biancăi pe gustul bebelușilor mofturoși. 



TIPS & TRICKS pentru o diversificare ușoară

Poți începe diversificare astfel: în prima lună poți introduce prânzul, în a doua lună introduci și micul dejun (în principiu fructe), în a treia lună cina, iar de la 12 luni poți introduce și cele 2 gustărele între mese. Nu uita că în acest timp, copilul va avea și lapte matern/praf.
Dacă are o masă de solide îi mai ofer și lapte? Această întrebare am avut-o și eu și uite cum am procedat: în primele zile/săptămâni în care am introdus o masă nouă, după ce copilul termina mâncarea solidă și consideram că nu a mâncat suficient din farfurie, îi ofeream și lapte. Uneori termina și porția de lapte, alteori nu. Când am evaluat că mănâncă suficient la o masă, am renunțat să mai ofer și lapte la acea masă.
Am ales să ofer laptele după masa de solide și nu înainte pentru a îi oferi opțiunea de a încerca și gusta din mâncare.
Orice variantă alegi, va fi bine. Nu există variante bune și mai puțin bune.

Dacă îți este teamă de a oferi de prima dată celui mic bucățele de mâncare, evită să blenduiești mâncarea și să o transformi într-un piure fin și folosește furculița pentru a pasa alimentele. Prin această metodă, bebelușul va simți textură și în viitor va accepta mai ușor bucățelele.
Introduce alergenii de la începutul diversificării (dacă medicul nu consideră altfel). Avantajul major este acela că în viitor, copilul va avea un risc mai mic de a avea alergii. Corpul și organele unui bebeluș sunt în formare când începi diversificarea și se adaptează mai ușor cu alimentele cu potențial alergenic.

Introdu oul întreg. Discută înainte cu medicul și alege cea mai bună variantă pentru voi. Poți să oferi prima dată ¼ din oul întreg, data viitoare 2/4 din oul întreg și continui până introduci oul intreg. De fiecare dată când oferi oul, ții copilul sub observație pentru a nu dezvolta alergii.
Oul se oferă gătit tare! Nu se oferă gălbenuș moale!

Alimentele rotunde precum afinele taie-le în 4 sau aplatizează-le între degetele tale mare și arătător. Reprezintă risc ridicat de înec dacă le oferi întregi la început de diversificare.
Întărește-i imunitatea și nu te teme să îi oferi încă de la 6 luni ceapă și usturoi sub formă de supe creme.

Odată cu începerea diversificării, este important să îi asiguri copilului necesarul de fier pentru a nu avea carențe sau anemii. Cerealele integrale pot oferi aproape jumătate din cantitatea necesară zilnică de fier. Folosește cereale precum ovăz, quinoa, semințe de chia, mei, hrișcă, grâu, orez basmati, amaranth etc.
Carnea reprezintă și ea o sursă bună de fier așa că nu te sfii să o oferi de la începutul diversificării. Poți începe cu pui și curcan tocat mărunt la cuțit și poți continua cu vită (este una dintre cele mai bune surse de fier).

Pe perioada diversificării nu oferi ceai bebelușului. Ceaiul poate afecta absorbția de fier din organismul celui mic.
Oferă 4 zile din săptămână carne și pește, 2 zile pe săptămână ou și o zi pe săptămână mâncare bazată pe multe legume.
Pune încă de la începutul diversificării condimente în mâncarea celui mic: cimbru, busuioc, ierburi de provence etc. Chiar dacă nu pui sare, condimentele oferă un gust deosebit mâncării.

Introdu super alimentele pentru că au beneficii importante și întăresc sistemul imunitar. Care sunt superalimentele: legumele verzi, leguminoasele (spanac, broccoli, fasole, linte, mazăre etc.); nuci, migdale, nucă de cocos, afine, merișoare, cătina, fructele de pădure, fulgii de drojdie inactivă, mierea, usturoiul, ceapa.
Alimentele se gătesc termic, ideal la abur, atât legumele, cărnuri cât și fructele.

În final, te îndemn să pui în practică cu copilul tău cele citite mai sus și îți ofer BONUS: rețeta de BRIOȘELE PUFOȘELE cu afine.
Lista de cumpărături:
· 220 grame de făină albă
· 230 grame lapte dulce
· 6 linguri unt topit și răcit/unt de cocos
· 150 grame afine proaspete
· 5 grame praf de copt
· 1 ou
· Opțional (pentru copilașii mai mari): 50 grame zahăr/miere (după vârsta de 1 an pentru a evita riscul de botulism)/îndulcitor

Mod de gătire:
1. Începem prin a preîncălzi cuptorul la 190° Celsius.
2. Într-un bol mare punem oul împreună cu laptele și omogenizăm cu un tel. Cernem făina și praful de copt și amestecăm cu telul. Opțional, acum adăgăm și zahărul/mierea/îndulcitorul. Adăugăm untul topit și răcit, omogenizăm apoi punem afinele și le încorporăm bine.
3. În forma de silicon pentru brioșe punem compoziția cu ajutorul unei lingurițe. Umpleți 2/3 de formă pentru că vor crește.
4. Băgăm la cuptorul preîncălzit la 190° Celsius pentru aproximativ 15 minute sau până se rumenesc (timpul depinde de fiecare cuptor).
5. Scoatem brioșelele din forma de silicon și le lăsăm la răcit pe un grătar metalic.
Bucurați-vă de brioșelele pufoșele alături de un pahar de lapte.
Poftă bună!

Acest articol a fost realizat de catre Bianca, mamica din spatele contului de instagram Rares&Mom, in cadrul campaniei initiata de Micostore: Educatia conteaza.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!