De ce este importanta administrarea vitaminelor K2 si D3 impreuna?
Poate cel mai important rol a vitaminei K in organism este faptul ca are capacitatea de a activa proteinele care regleaza integrarea calciului exact la locul in care este nevoie de el (in oase si in dinti) si nu in locuri in care dauneaza (tesuturi moi, rinichi, vase sanguine).
Nu este de mirare faptul ca mai multe studii au demonstrat ca incidenta arteriosclerozei coronariene si a osteoporozei scade proportional cu consumul de vitamina K, in timp ce incidenta acestor boli creste proportional cu consumul de calciu, dar numai in cazul unei deficiente de vitamina K (adica aproape mereu).
Calciul consumat fara prezenta vitaminei K este deosebit de nociv! Daca aportul de vitamina D3 si K este corespunzator, organismul nostru primeste mai mult calciu chiar si cu o fractiune din cantitatea considerata sanatoasa de calciu, deoarece astfel il asimilam mult mai eficient.
Consumul de calciu la popoarele vanatoare-culegatoare de astazi pare periculos de scazut si, totusi, ei au cele mai puternice oase si dinti, chiar si la batranete.
In acelasi timp, au nivelul de vitamina K si D3 corespunzator. Desi supradozarea vitaminei D3 nu prea este posibila, totusi, urmarile unei eventuale supradozari (exces de calciu in sange, respectiv sedimentarea acestuia) sunt anihilate de vitaminele A si K, iar avand in vedere ca vitaminele K sporesc efectele D3, este bine sa se administreze alaturi de acesta si vitamine K. (Cel putin 500 mcg K1 si optional si niste vitamina K2.)
Astfel, alimentatia bogata in calciu nu poate dauna si nici o eventuala supradozare de D3, in schimb efectele pozitive ale acestora se vor accentua! S-a dovedit faptul ca vitaminele K nu pot fi supradozate, surplusul ajuns in organism pur si simplu nu se absoarbe.
Dozare: Recomandăm consumul a 12 de picături pe zi, administrate direct în cavitatea bucală sau adăugate în mâncare. Nu le amestecați cu lichide! Nu depășiți doza zilnică recomandată! Suplimentele alimentare nu înlocuiesc o dietă echilibrată, mixtă și un stil de viață sănătos. A nu se lăsa la îndemâna copiilor!
In prima jumatate a secolului XX a trait un medic stomatolog renumit, Dr. Weston Price, care a fost, timp de un deceniu si jumatate, presedinte al sectiei de cercetari din cadrul Uniunii Stomatologilor din America. A fost un om credincios, si nu putea intelege cum de a creat Dumnezeu dintii atat de vulnerabili, incat se cariaza deja in copilarie, iar la maturitate sa avem, deja, dantura cu lipsuri. Calatorind de jur imprejurul lumii, a studiat multe popoare cu o dantura foarte sanatoasa. A observat ca la multe popoare, chiar si batranii au o dantura absolut sanatoasa, desi nici macar nu se spala pe dinti! A mai observat ca cei care consuma mult unt provenit din laptele unor animale care pasc lucerna sau alte ierburi bogate in vitamina K1, au dantura extrem de completa.
Intr-un final, si-a dat seama ca in alimentatia popoarelor vanatoare-culegatoare, cu dantura sanatoasa, pe care le-a studiat, si in untul de la vaci care pasc ierburi cu continut mare de vitamina K1, exista o substanta responsabila pentru dantura perfecta. La acea vreme, inca nu putea identifica exact aceasta substanta si a numit-o, activator X, continuand cu studierea continutului de Activator X al diferitelor tipuri de unt.
A preparat un extract de unt bogat in aceasta substanta, pe care a inceput sa il foloseasca in practica lui medicala, respectiv o administra la frati gemeni, incepand de la nastere (unul dintre frati primea extractul, celalalt nu). Celor care primeau extractul li se dezvolta fata mai rotunda, mai simetrica, aveau dinti frumosi, bine pozitionati. Cei care nu primeau extractul aveau, adesea, fata mai alungita, mai putin simetrica, si nasul subtire (deviatie de sept), iar multi dintre ei ajungeau sa poarte aparate dentare.
A mai observat, in cursul practicii sale medicale, faptul ca folosind acest extract de unt a reusit sa trateze, in 6 luni de zile, dintii cariati la copii, fara sa utilizeze freza. Se forma un nou strat de dentina, iar cariile dispareau! si-a publicat rezultatele si fotografiile comparative ale gemenilor in cartea sa intitulata, Nutrition and Physical Degeneration.
Acest Activator X misterios a fost identificat intre timp. S-a dovedit a fi nimic altceva, decat vitaminele K1, K2, A si D3, impreuna, prezente in cantitate atat de mari in extractul de unt pe care l-a preparat.
Efectele vitaminelor K2 si D3, dovedite pana acum:
Fortificarea generala a sistemului imunitar si prevenirea gripei
Cu un nivel optim de D3, gripa si alte infectii sunt mai greu de contractat, iar odata contractate, vor avea o evolutie mai rapida si mai blanda. S-a dovedit a fi eficienta administrarea a 50.000 UI de vitamina D3 la fiecare 12 ore, de la debutul primelor simptome ale gripei, de exemplu dimineata, seara si din nou dimineata (dupa 3 administrari, reduceti doza la cea de intretinere recomandata initial, de 5-10.000 UI).
Boli autoimune
D3 ajuta la reglarea sistemului imunitar, astfel incat este eficienta si impotriva proceselor autoimune, de exemplu, in scleroza multipla si boala inflamatorie intestinala.
Diabet
D3 este eficient si in prevenirea si ameliorarea diabetului de tip I si II.
Sistem cardiovascular
Vitamina D3 are efect antihipertensiv, de prevenire a atacurilor cerebrale si a sindromului metabolic, reduce mortalitatea cardiaca, si ofera o protectie generala impotriva bolilor cardiovasculare. Vitamina K impiedica (si s-a observat ca inverseaza chiar) calcifierea cardiovasculara, precum si calcifierea altor tesuturi moi si organe (de exemplu, rinichi). (Vitamina K1 fiind mai eficienta decat K2.)
Sistem nervos/creier
Vitamina D3 ajuta si la ameliorarea si prevenirea schizofreniei, a epilepsiei, a bolilor Parkinson si Alzheimer.
Depresie
Vitamina D3 amelioreaza si previne depresia, lucru deloc surprinzator, deoarece se stie ca expunerea la soare are acest efect, partial si datorita efectului sau de stimulare a nivelurilor de vitamina D3.
Fertilitate si probleme ginecologice
Vitamina D3 stimuleaza fertilitatea, la barbati si la femei deopotriva. La barbati creste si nivelul de testosteron. Este, de asemenea, eficienta in endometrioza, SOPC, preeclampsie, precum si in reducerea rezistentei la insulina in timpul sarcinii si a riscului de nastere prematura.
Boli ale tractului respirator
In afara de gripa, vitamina D3 este, de asemenea, eficienta in prevenirea si tratarea tuberculozei, a astmului, a BPOC si a altor boli respiratorii.
Dantura si structura fetei
Impreuna, vitaminele K, A si D3 previn si inverseaza aparitia tartrului si a cariilor dentare si pot chiar sigila cariile mici (cel putin, stratul de dentina). Administrata de la varsta cat mai frageda, asigura dezvoltarea regulata si sanatoasa a dintilor si a unei fete simetrice.
Osteoporoza
Vitaminele K si D3 ajuta la prevenirea osteoporozei si au un rol important in dezvoltarea structurii osoase puternice, sanatoase, mai flexibile.
Boala Alzheimer
In cursul unui studiu, vitamina K2 administrata in doze mari a ameliorat starea bolnavilor cu Alzheimer.
Cresterea nivelului de vitamina K3
Vitamina K1 in doze mari stimuleaza in mod semnificativ formarea vitaminei K3 in organism. In baza studiilor recente, vitamina K3 este promitatoare in tratamentul bolilor tumorale. La produsul nostru utilizam cea mai activa forma naturala a vitaminei K2: MK-7, iar pentru a stimula producerea de vitamina K3, mai administram si vitamina K1, in cantitati mari. Toate acestea, alaturi de vitamina D3 obtinuta din grasime de lana de oaie expusa la soare.
Pentru organismul, tesuturile si celulele noastre, utile sunt numai vitaminele K1 si K2 MK-4. Insa orice vitamina K consumata se transforma, in proportie semnificativa, in vitamina K3, si apoi in K2 MK-4. In urma cu o mie de ani nu au existat, si nici acum nu prea exista, alimente care sa contina vitamina K2. In schimb au existat, dintotdeauna, multe surse de vitamina K1, iar stramosii nostri, precum si popoarele primitive de astazi, au consumat/consuma cantitati foarte mari de vitamina K1 (in principal din alge, legume, seminte), in schimb aportul lor de vitamina K2 era practic inexistent. si totusi, nivelul lor de vitamina K2 era/este perfect, deoarece vitamina K1 se transforma excelent in K3, iar apoi in MK-4. Mai ales daca si aportul de vitamina D3 este corespunzator, alaturi de vitamina A, magneziu si vitamina B6. Prin urmare, vitamina K1 se transforma in K2, dar K2 nu se transforma in K1. De aceea, daca avem acces unilateral, in cantitati mari, numai la vitamina K2, aceasta elimina K1 si deregleaza raportul natural si ideal al vitaminei K din organism. Fiecare tesut si organ al nostru are un raport ideal, specific de vitamina' K (de exemplu, inima prefera K1, dar creierul, K2).
Acest lucru s-a putut studia foarte bine la animale, dar studiile clinice la om realizate cu ajutorul celor mai noi si mai exacte metode de masurare au demonstrat ca aportul de 360 mcg MK-7 pe zi nu a scazut, ci a crescut calcifierea in vene (cauzat, probabil, si in acest caz, de o dereglare la nivel de tesuturi). In schimb, vitamina K1 asigura in sine raportul si cantitatea ideala pentru fiecare tesut.
Numeroase studii au demonstrat faptul ca vitamina K1 a crescut nivelul de vitamina K2 al fiecarui tesut, in egala masura cu vitamina K2 insasi, sau chiar mai mult, iar comparandu-le la aceeasi doza, chiar si numai vitamina K1 singura a reusit sa faca acest lucru, mentinand in acelasi timp raportul la nivelul tesuturilor. Potrivit studiilor de pana acum, vitamina K1 s-a dovedit a fi mai eficienta decat K2. Motivul pentru care ar putea avea sens utilizarea vitaminei K2 este ca bioacumularea (acumularea in tesuturi) a formei MK-7 de K2 este de peste trei ori mai mare decat cea a vitaminei K1, adica este suficienta si o cantitate mai mica, astfel incat, in plus fata de doza zilnica maxima stabilita in UE, de 1000 mcg de vitamina K, se pot obtine niveluri de tesut mai ridicate de vitamina K, daca din cele 1000 mcg inlocuim 100 mcg sau max. 200 mcg, cu MK-7. Este mai putin economic, dar astfel, eficienta aportului de vitamina K este maximizata, in acelasi timp cu respectarea reglementarilor. Acesta este motivul pentru care in produsul nostru exista 100 mcg de MK-7 si 900 mcg de K1.
Rezolvarea problemei K2 MK-4:
Problematica K2 cis/trans:
In afara de MK-4, MK-7 sau alte forme, exista doua forme de vitamine K2: cis si trans. Numai forma trans este eficienta, iar aceasta se regaseste in natura. Forma cis a K2 nu este nici naturala si nici eficienta, mai mult decat atat, se poate presupune ca poate crea legaturi cu receptorii K2, nelasand loc formei benefice, de K2 trans. Ceea ce inseamna ca daca o sursa de K2 este bogata in cis, aceasta poate duce chiar la deficienta de vitamina K2. Din pacate, proportia cis/trans a majoritatii surselor de K2 nu este una corespunzatoare, iar cu cat aceasta proportie este mai defavorabila, cu atat sursa respectiva este mai ieftina. Ceea ce duce la aparitia a tot mai multor produse din ce in ce mai ieftine, care contin vitamina K2 ineficienta (sau chiar daunatoare). Forma MK-7 a vitaminei K2 corespunde numai daca are un continut de maxim 5% izomeri cis (alaturi de min. 95% trans).
Acest nivel nu este semnalat, de obicei, dar este important de stiut: chiar si cei mai renumiti producatori utilizeaza, adesea, cea mai ieftina materie prima, cu proportia cea mai proasta, care poate fi chiar 80% cis (alaturi de 20% trans). Am folosit mult timp in produsul nostru un K2 MK-7 obtinut din componente de ulei esential de flori, deoarece a fost singura materie prima fara soia si alti alergeni, precum si cu cel mai bun raport cis/trans (max. 2% cis, min.98% trans). Recent a aparut, insa, o materie prima cu un raport mai bun, aceasta avand, de-acum, absolut cel mai bun raport (cis sub 1%, trans peste 99%). Nici aceasta nu contine soia sau alti alergeni, fiind totodata singurul K2 MK-7 produs complet fara chimicale, exclusiv prin fermentare, astfel ca am si trecut imediat la folosirea acestei materii prime.
Natto este un aliment traditional japonez, din boabe de soia fermentate cu bacteria numita Bacillus subtilis natto. Acesta contine enorm de mult K2 MK-7. Multi producatori folosesc aceasta bacterie (sau adesea altele) pentru a fermenta izolatul proteic de soia, din care K2 MK-7 este apoi extras chimic. Desi acestea nu sunt extracte de natto, ele sunt totusi numite astfel.
Din cauza mediului de fermentare inadecvat (izolat proteic de soia) si a altor bacterii decat B. subtilis natto, acestea au adesea rapoarte cis/trans slabe. Noul K2 MK-7 mentionat mai sus este, de asemenea, unul dintre extractele natto ca sa spunem asa, dar exista o diferenta semnificativa: mediul de fermentare nu este soia, ci alte plante fara alergeni, fermentate cu Bacillus subtilis natto furnizat de un renumit producator traditional japonez de natto. Astfel, nu contine soia. Din masa vegetala fermentata rezultata, cu un continut ridicat de K2 MK-7 (~100% trans), se extrage si se cristalizeaza K2 MK-7, cu cel mai mare continut de trans (si cel mai scazut continut de cis), prin asa-numita extractie supercritica, fara substante chimice (folosind doar dioxid de carbon la presiune variabila), acesta fiind totodata complet lipsit de chimicale si alergeni.
Sapunul, gelul de dus si chiar si apa calda elimina din straturile superioare ale pielii vitamina D3 produsa prin expunerea la soare. Cremele de protectie solara chiar inhiba producerea de D3, plus ca nici nu avem soare corespunzator pe tot parcursul anului. Avand in vedere obiceiurile noastre actuale de igiena si lipsa expunerii zilnice la soare cu tot corpul, la soare puternic si fara protectie solara, nimeni nu poate produce suficienta vitamina D3.
Nici prin alimentatie nu putem obtine cantitatea necesara de D3, caci sursele pentru aceasta vitamina sunt mult mai bogate in vitamina A , iar astfel ar deveni imposibila evitarea supradozarii cu vitamina A. Desi potrivit recomandarilor de sanatate publica, putina lumina solara pe dosul mainilor si pe fata este suficienta, acest lucru contrazice toate observatiile stiintifice (poate este suficient pentru a evita moartea imediata din cauza deficitului de D3, dar nicidecum pentru a obtine nivelul optim de D3 pentru prevenirea bolilor). O dovada in acest sens se regaseste intr-un studiu din 2007, realizat asupra surferilor din Hawaii: desi ei petrec cel putin 22 de ore pe saptamana in soare, in sort de baie, fara protectie solar, nici nivelul lor de D3 nu atinge nivelul optim, de 50 mg/dl, si nici macar nivelul minim, de 40 ng/ml! Noi cu totii stam mai putin la soare, ceea ce inseamna ca este imposibil sa acumulezi suficienta vitamina D3 prin expunerea la soare.
Numai la popoarele vanatoare-culegatoare din zona ecuatoriala, nivelul de vitamina D3 este optim, acestia sunt cei mai sanatosi oameni din lume, aproape ca nici nu cunosc bolile. Ei nu se spala nici cu apa calda, nici cu sapun, nu folosesc nici solutii de protectie solara, dar sunt expusi la soare puternic, in fiecare zi, si cu toata suprafata corpului. Exact asa erau si stramosii nostri, organismul uman este optimizat pentru un nivel inalt de vitamina D3, in lipsa acesteia, noi nu functionam cum trebuie.
Prin urmare, nu este de mirare faptul relevat de studii, potrivit caruia atingerea nivelului corespunzator de D3 ajuta la prevenirea celor mai frecvente boli; cel mai important motiv al bolilor tumorale, atat de frecvente in zilele noastre, este tot lipsa de D3!
Surse1. http://examine.com/supplements/Vitamin+K/2. Nutrition and Physical Degeneration: A Comparison of Primitive and Modern Diets and Their Effects (1939) Paul B. Hoeber, Inc; Medical Book Department of Harper Brothers3. Nutrition and Disease ,the Interaction of Clinical and Experimental Work (Edinburgh and London: Oliver and Boyd, 1934)4. www.vitamindcouncil.org5. Konyv: Szendi Gabor: Napfenyvitamin - Hazugsagok, tevhitek es a tenyek (Jaffa kiado, 2012)