Durata de livrare: 24-48H
- Fara alergeni
- Fara gluten
- Fara oua
- Fara alergeni din soia
- Fara lactate si fara lactoza
- Fara dioxid de sulf
- Fara zahar
- Fara OMG
- Vegetarian
- Vegan
- Certificat RSPO
- Hartie certificata MCT-FSC (CO31340)
- Ambalaj provenit dintr-o unitate de productie cu carbon neutru
- Ambalaj 100% reciclabil
Verde: Produsul are proprietatea descrisa
GAL Complex Vitamina K, 500 mcg Complex Vitamina K x 30 doze
Supliment alimentar picaturi cu vitamina K1 si K2, cu MK7 bioactiv
Pentru o absorbție și stabilitate adecvată, produsul nostru conține substanțe active ,€“ adică vitamina K1 și MK7 bioactiv, o variantă a vitaminei K2 care nu conține nici alergeni de soia ,€“ în forma lor naturală, dizolvate în ulei MCT provenit din ulei de palmier și de cocos certificate RSPO (obținute dintr-o sursă sustenabilă, ,€žprietenoasă cu orangutanii,€). (Unele produse conțin și forma nenaturală, mai puțin eficientă a vitaminei K2 MK7 ,€“ forma ,€žcis,€, complexul de vit. K de la GAL conține doar forma eficientă, naturală, ,€žtrans,€).
Dozare:' Recomandăm consumul a 24 de picături pe zi, administrate direct în cavitatea bucală sau adăugate în mâncare. Nu le amestecați cu lichide!
Nu depasiti doza zilnica recomandata! Suplimentele alimentare nu inlocuiesc o dieta echilibrata, mixta si un stil de viata sanatos. A nu se lasa la indemana copiilor!
Exista mai multe feluri de vitamina K: K1, K2 si K3. Vitamina K1 este prezenta in legumele cu frunze verzi, iar vitamina K2, in preparatele industriale din carne si in natto-ul fermentaa. Iar vitamina K3 este produsa de organismul nostru atunci cand consumam multa vitamina K1. Exista mai multe feluri de vitamina K2: asa-numita menaquinona-4 (MK-4) si menaquinona-7 (MK-7). Acestea au variante sintetice (cis) si naturale (trans). Dintre toate, cea mai eficienta absortie o are MK-7 naturala.
De ce este important aportul de vitamina K?
Practic toti oamenii sufera de deficit de vitamina K. Aceasta se regaseste mai ales in organele si maduva, respectiv creierul animalelor, in principal a animalelor erbivore si in natto-ul fermenta, pe care nu le consumam in cantitati mari, cu regularitate zilnica.
In general, in alimentatia omului, aportul de vitamina K1 este foarte redus, deseori si cel de K2. Pana de curand s-a crezut ca aportul unei cantitati potrivite de K2 este greu de realizat, insa astazi stim ca produsele din carne provenite de la animale hranite industrial sunt atat de bogate in vitamina K2, incat pot schimba raportul dintre K1 si K2 in organism.
Efecte
Pentru organismul, tesuturile si celulele noastre, utile sunt numai vitaminele K1 si K2 MK-4. Insa orice vitamina K consumata se transforma, in proportie semnificativa, in vitamina K3, si apoi in K2 MK-4. In urma cu o mie de ani nu au existat ,€“ si nici acum nu prea exista ,€“ alimente care sa contina vitamina K2. In schimb au existat, dintotdeauna, multe surse de vitamina K1, iar stramosii nostri, precum si popoarele primitive de astazi, au consumat/consuma cantitati foarte mari de vitamina K1 (in principal din alge, legume, seminte), in schimb aportul lor de vitamina K2 era practic inexistent. si totusi, nivelul lor de vitamina K2 era/este perfect, deoarece vitamina K1 se transforma excelent in K3, iar apoi in MK-4. Mai ales daca si aportul de vitamina D3 este corespunzator, alaturi de vitamina A, magneziu si vitamina B6. Prin urmare, vitamina K1 se transforma in K2, dar K2 nu se transforma in K1. De aceea, daca avem acces unilateral, in cantitati mari, numai la vitamina K2, aceasta elimina K1 si deregleaza raportul natural si ideal al vitaminei K din organism. Fiecare tesut si organ al nostru are un raport ideal, specific de vitamina' K (de exemplu, inima prefera K1, dar creierul, K2). Acest lucru s-a putut studia foarte bine la animale, dar studiile clinice la om realizate cu ajutorul celor mai noi si mai exacte metode de masurare au demonstrat ca aportul de 360 mcg MK-7 pe zi nu a scazut, ci a crescut calcifierea in vene (cauzat, probabil, si in acest caz, de o dereglare la nivel de tesuturi). In schimb, vitamina K1 asigura in sine raportul si cantitatea ideala pentru fiecare tesut. Numeroase studii au demonstrat faptul ca vitamina K1 a crescut nivelul de vitamina K2 al fiecarui tesut, in egala masura cu vitamina K2 insasi, sau chiar mai mult, iar comparandu-le la aceeasi doza, chiar si numai vitamina K1 singura a reusit sa faca acest lucru, mentinand in acelasi timp raportul la nivelul tesuturilor. Potrivit studiilor de pana acum, vitamina K1 s-a dovedit a fi mai eficienta decat K2. Motivul pentru care ar putea avea sens utilizarea vitaminei K2 este ca bioacumularea (acumularea in tesuturi) a formei MK-7 de K2 este de peste trei ori mai mare decat cea a vitaminei K1, adica este suficienta si o cantitate mai mica, astfel incat, in plus fata de doza zilnica maxima stabilita in UE, de 1000 mcg de vitamina K, se pot obtine niveluri de tesut mai ridicate de vitamina K, daca din cele 1000 mcg inlocuim 100 mcg sau max. 200 mcg, cu MK-7. Este mai putin economic, dar astfel, eficienta aportului de vitamina K este maximizata, in acelasi timp cu respectarea reglementarilor.
Majoritatea cercetarilor se concentreaza, deocamdata, numai asupra osteoporozei si bolilor cardiovasculare, insa cercetarile recente arata, deja, ca cresterea nivelului de vitamina K3 in organism si administrarea de doze mari de vitamine K1 si K2 pot juca un rol semnificativ in prevenirea si tratarea cancerului, a diabetului si a bolii Alzheimer. Iar daca este sa privim populatiile care traiesc si astazi la fel cum traiau stramosii nostri (popoare vanatoare-culegatoare), putem observa ca prin alimentatie, acestea au un aport de K1 si K2 mult mai bogat decat la noi, si nici nu sufera de afectiuni datorate lipsei vitaminei K.
Vitamina K2 ajuta actiunea vitaminei D3 si ne este la fel de indispensabila ca aceasta. Poate cel mai important rol a vitaminei K in organismul nostru este acela ca are capacitatea de a activa proteinele care regleaza integrarea calciului exact in locul unde este necesar (in oase si in dinti), si nu in locuri in care dauneaza (tesuturi moi, rinichi, vase sanguine). Nu este de mirare faptul ca mai multe studii au demonstrat ca incidenta arteriosclerozei coronariene si a osteoporozei scade proportional cu consumul de vitamina K, in timp ce incidenta acestor boli creste proportional cu consumul de calciu, dar numai in cazul unei deficiente de vitamina K, care este, in schimb, frecventa. Calciul consumat fara prezenta vitaminei K este absolut daunator! Daca aportul de vitamina D3 si K este unul corespunzator, organismul nostru primeste mai mult calciu, chiar si cu o fractiune, din cantitatea considerata sanatoasa de calciu, deoarece astfel il asimilam mult mai eficient.
Consumul de calciu la popoarele vanatoare-culegatoare de astazi pare periculos de scazut si, totusi, ei au cele mai puternice oase si dinti, chiar si la batranete.
Efectele benefice ale vitaminei K2 asupra absorbtiei calciului si, prin urmare, asupra dezvoltarii oaselor, o fac deosebit de importanta pentru copii. Dar mai trebuie mentionat ceva! In prima jumatate a secolului XX a trait un medic stomatolog renumit, Dr. Weston Price, care a fost, timp de un deceniu si jumatate, presedinte al sectiei de cercetari din cadrul Uniunii Stomatologilor din America. A fost un om credincios, si nu putea intelege cum de a creat Dumnezeu dintii atat de vulnerabili, incat se cariaza deja in copilarie, iar la maturitate sa avem, deja, dantura cu lipsuri. Calatorind de jur imprejurul lumii, a studiat multe popoare cu o dantura foarte sanatoasa. A observat ca la multe popoare, chiar si batranii au o dantura absolut sanatoasa, desi nici macar nu se spala pe dinti! A mai observat ca cei care consuma mult unt provenit din laptele unor animale care pasc lucerna sau alte ierburi bogate in vitamina K1, au dantura extrem de completa. Intr-un final, si-a dat seama ca in alimentatia popoarelor vanatoare-culegatoare, cu dantura sanatoasa, pe care le-a studiat, si in untul de la vaci care pasc ierburi cu continut mare de vitamina K1, exista ' o substanta responsabila pentru dantura perfecta. La acea vreme, inca nu putea identifica exact aceasta substanta si a numit-o ,€žActivator X,€, continuand cu studierea continutului de Activator X al diferitelor tipuri de unt. A preparat un extract de unt bogat in aceasta substanta, pe care a inceput sa il foloseasca in practica lui medicala, respectiv o administra la frati gemeni, incepand de la nastere (unul dintre frati primea extractul, celalalt nu). Celor care primeau extractul li se dezvolta fata mai rotunda, mai simetrica, aveau dinti frumosi, bine pozitionati. Cei care nu primeau extractul aveau, adesea, fata mai alungita, mai putin simetrica, si nasul subtire (deviatie de sept), iar multi dintre ei ajungeau sa poarte aparate dentare. A mai observat, in cursul practicii sale medicale, faptul ca folosind acest extract de unt a reusit sa trateze, in 6 luni de zile, dintii cariati la copii, fara sa utilizeze freza. Se forma un nou strat de dentina, iar cariile dispareau! si-a publicat rezultatele si fotografiile comparative ale gemenilor in cartea sa intitulata ,€žNutrition and Physical Degeneration,€.
Acest Activator X misterios a fost identificat intre timp. S-a dovedit a fi nimic altceva, decat vitaminele K1, K2, A si D3, impreuna, prezente in cantitate atat de mari in extractul de unt pe care l-a preparat.
Din studiile stiintifice efectuate pana in prezent si observatiile facute de Dr. Weston Price, urmatoarele efecte pot fi atribuite vitaminei K2 si unor doze mari de vitamina K1:
Inhibarea calcifierii
Vitamina K2 impiedica (si s-a observat ca inverseaza chiar) calcifierea cardiovasculara, precum si calcifierea altor tesuturi moi si organe (de exemplu, rinichi). (Vitamina K1 fiind mai eficienta decat vitamina K2.)
Dantura si structura fetei
Impreuna, vitaminele K, A si D3 previn si inverseaza aparitia tartrului si a cariilor dentare, si pot chiar sigila cariile mici (cel putin, stratul de dentina). Administrata de la varsta cat mai frageda, asigura dezvoltarea normala si sanatoasa a dintilor si a unei fete simetrice.
Osteoporoza
Vitaminele K si D3 ajuta la prevenirea osteoporozei si au un rol important in dezvoltarea structurii osoase puternice, sanatoase, mai flexibile.
Boala Alzheimer
In cursul unui studiu, vitamina K administrata in doze mari a ameliorat starea bolnavilor cu Alzheimer.
Impotriva bolilor tumorale
In doze mari, si vitaminele K1 si K2 au efect anti-cancer. In cadrul unui studiu s-au administrat doze mari de vitamina K1 la bolnavi cu tumori, iar starea lor s-a ameliorat semnificativ, respectiv nu au mai crescut tumorile. Probabil in urma cresterii nivelului vitaminei K3, provocata de doza mare de vitamina K1.
Cresterea nivelului de vitamina K3
Vitamina K1 in doze mari stimuleaza in mod semnificativ formarea vitaminei K3 in organism. In baza studiilor recente, vitamina K3 este promitatoare in tratamentul bolilor tumorale. La produsul nostru utilizam cea mai activa forma naturala a vitaminei K2: MK-7, iar pentru a stimula producerea de vitamina K3 mai administram si vitamina K1, in cantitati mari. Nu contine niciun adjuvant, iar fiind dizolvata in ulei, absorbtia este excelenta.
Rezolvarea problemei K2 MK-4
Produsele noastre contin forma MK-7 a vitaminei K2, numai aceasta fiind aprobata in UE, forma MK-4 a vitaminei K2 nefiind permisa. Cantitatea mare de vitamina K1 din produsele noastre creste la fel de eficient nivelul de K2 MK-4 a organismului. La stramosii nostri, cantitatea necesara de MK-4 a fost produsa tot din vitamina K1, deoarece prin alimentatie este imposibil aportul de MK-4 in cantitatea necesara, in timp ce vitamina K1 se regaseste din abundenta in legume si in organele animalelor (in acestea din urma exista si o cantitate mica de MK-4). Prin urmare, am introdus in produsul nostru cea mai mare cantitate permisa de vitamina K1, alaturi de varianta MK-7 de K2, pentru a stimula si nivelul de MK-4. Nici vitamina K1, nici vitamina K2 nu poate fi supradozata; cu cat ajunge mai mult in organism, cu atat mai bine.
Problematica cis/trans K2
In afara de MK-4, MK-7 sau alte forme, exista doua forme de vitamine K2: cis si trans. Numai forma trans este eficienta, iar aceasta se regaseste in natura. Forma cis a K2 nu este nici naturala si nici eficienta, mai mult decat atat, se poate presupune ca poate crea legaturi cu receptorii K2, nelasand loc formei benefice, de K2 trans. Ceea ce inseamna ca daca o sursa de K2 este bogata in cis, aceasta poate duce chiar la deficienta de vitamina K2. Din pacate, proportia cis/trans a majoritatii surselor de K2 nu este una corespunzatoare, iar cu cat aceasta proportie este mai defavorabila, cu atat sursa respectiva este mai ieftina. Ceea ce duce la aparitia a tot mai multor produse din ce in ce mai ieftine, care contin vitamina K2 ineficienta (sau chiar daunatoare). Forma MK-7 a vitaminei K2 corespunde numai daca are un continut de maxim 5% izomeri cis (alaturi de min. 95% trans).' Acest nivel nu este semnalat, de obicei, dar este important de stiut: chiar si cei mai renumiti producatori utilizeaza, adesea, cea mai ieftina materie prima, cu proportia cea mai proasta, care poate fi chiar 80% cis (alaturi de 20% trans). Am folosit mult timp in produsul nostru un K2 MK-7 obtinut din componente de ulei esential de flori, deoarece a fost singura materie prima fara soia si alti alergeni, precum si cu cel mai bun raport cis/trans (max. 2% cis, min.98% trans). Recent a aparut, insa, o materie prima cu un raport mai bun, aceasta avand, de-acum, absolut cel mai bun raport (cis sub 1%, trans peste 99%). Nici aceasta nu contine soia sau alti alergeni, fiind totodata singurul K2 MK-7 produs complet fara chimicale, exclusiv prin fermentare, astfel ca am si trecut imediat la folosirea acestei materii prime.
Natto este un aliment traditional japonez, din boabe de soia fermentate cu bacteria numita Bacillus subtilis natto. Acesta contine enorm de mult K2 MK-7. Multi producatori folosesc aceasta bacterie (sau adesea altele) pentru a fermenta izolatul proteic de soia, din care K2 MK-7 este apoi extras chimic. Desi acestea nu sunt extracte de natto, ele sunt totusi numite astfel.' Din cauza mediului de fermentare inadecvat (izolat proteic de soia) si a altor bacterii decat B. subtilis natto, acestea au adesea rapoarte cis/trans slabe. Noul K2 MK-7 mentionat mai sus este, de asemenea, unul dintre ,€žextractele natto,€, ca sa spunem asa, dar exista o diferenta semnificativa: mediul de fermentare nu este soia, ci alte plante fara alergeni, fermentate cu Bacillus subtilis natto furnizat de un renumit producator traditional japonez de natto. Astfel, nu contine soia. Din masa vegetala fermentata rezultata, cu un continut ridicat de K2 MK-7 (~100% trans), se extrage si se cristalizeaza K2 MK-7, cu cel mai mare continut de trans (si cel mai scazut continut de cis), prin asa-numita extractie supercritica, fara substante chimice (folosind doar dioxid de carbon la presiune variabila), acesta fiind totodata complet lipsit de chimicale si alergeni.
Surse1. http://examine.com/supplements/Vitamin+K/2. Nutrition and Physical Degeneration: A Comparison of Primitive and Modern Diets and Their Effects (1939) Paul B. Hoeber, Inc; Medical Book Department of Harper Brothers3. Nutrition and Disease ,€“ the Interaction of Clinical and Experimental Work (Edinburgh and London: Oliver and Boyd, 1934)