Pe langa faptul ca este cea mai bogata sursa de vitamina A, ficatul contine si diversi nutrienti.Morcovii si dovleceii gatiti la aburi reprezinta, de asemenea, o sursa excelenta de vitamina A (prin caroten), in plus contin multi alti nutrienti utili.Asadar, este mai bine sa acoperim nevoile noastre de vitamina A din aceste surse, nu cu ajutorul suplimentelor. Din pacate, multora nu le place sau evita ficatul. La fel, morcovii si dovlecii nu fac parte dintre preferintele tuturor. Ei sunt cei carora le recomandam produsul nostru, mai ales daca iau si vitamina D3. Recomandarea noastra este ca aportul de vitamina A din suplimente sa fie unul egal sau max. dublu fata de cel de D3, in UI.
Dozare: Recomandam consumul a 1-10 picaturi pe zi, in functie de continutul de vitamina A a dietei urmate si de aportul de vitamina D3.
- Fara alergeni
- Fara gluten
- Fara oua
- Fara alergeni din soia
- Fara lactate si fara lactoza
- Fara dioxid de sulf
- Fara zahar
- Fara OMG
- Vegetarian
- Vegan
- Certificat RSPO
- Hartie certificata MCT-FSC (CO31340)
- Ambalaj provenit dintr-o unitate de productie cu carbon neutru
- Ambalaj 100% reciclabil
Desi nici ca ne putem imagina un produs mai simplu, crearea acestuia a fost, totusi, o necesitate, caci in multe cazuri poate reprezenta un ajutor major in stabilirea raportului ideal de retinol:D3.Palmitat de retinol simplu, de calitate naturala, dizolvat in ulei MCT, stabilizat cu un complex natural de vitamina E.De ce palmitat de retinil? (palmitat de retinol = palmitat de retinil, cele doua expresii fiind echivalente)Retinolul este o forma a vitaminei A, gata de utilizare, perfect utilizabila de catre oricine, deoarece nu mai trebuie sa fie transformata de organism. Iar palmitatul de retinil este aproape singura forma de retinol care se gaseste in alimente (ficat), nefiind altceva decat un compus natural din cel mai comun acid gras din organism (acidul palmitic) si retinol. La oameni si la animale, aproximativ 90% din vitamina A se gaseste in ficat si aproape toata vitamina A este sub forma de palmitat de retinil (in cantitati mici si sub alte forme legate de acizi grasi). Ideea este ca vitamina A pe care o putem obtine din alimente este reprezentata aproape exclusiv palmitat de retinil.
Deoarece intr-un organism deja deficitar in vitamina D3, suplimentarea cu vitamina A face ca raportul dintre vitamina A si D3 sa fie anormal de dezechilibrat in favoarea vitaminei A, suplimentarea in plus cu vitamina A poate agrava deficienta severa de vitamina D3 si, prin urmare, poate avea efecte adverse, conform mai multor studii. Dar completat si cu vitamina D3, nu combinat, nu reprezinta pericol nici o cantitate extrema de retinol. Cu toate acestea, este interesant faptul ca in urma unui studiu din 2003 (meta-analiza), prin care s-au trecut in revista toate studiile efectuate pana la acel moment cu privire la suplimentarea cu vitamina A, s-a ajuns la concluzia ca nici vitamina A derivata din ficat (care este palmitatul de retinol), nici palmitatul de retinil suplimentat in solutie de ulei nu provoaca efecte adverse, ci doar forma uscata de retinol (acetat de retinol) si formele de retinol solubile in apa sau emulsionate. Nu se cunoaste motivul acestui fenomen, dar avand in vedere ca dintre diferitele forme de retinol, doar palmitatul de retinil este natural, nu este atat de surprinzator... Asa ca am ales palmitatul de retinil si l-am dizolvat in ulei MCT.
Chiar si asa, suplimentarea excesiva de palmitat de retinil comporta risc, deoarece poate schimba raportul cu vitamina D3, dar este important sa se obtina retinol numai din alimente naturale si/sau prin administrarea de palmitat de retinil si sa se evite acetatul de retinol si orice forma solubila in apa, emulsionata sau lipozomala, care potrivit studiului mentionat prezinta un risc mai mare.
Raportul ideal retinol:vitamina D3 (exprimat in UI)
In prezent, nu poate preciza nimeni care este raportul ideal de vitamina A si D3, dar exista cateva constatari importante care pot fi prezentate:
,€¢ Un raport de vitamina A/D3 de sub 1:1 (daca este mai multa vitamina D3) nu reprezinta o problema, cel putin pana la un anumit nivel. Exista multe cercetari care au demonstrat ca suplimentarea zilnica cu cel putin 10 UI de vitamina D3 a avut efecte pozitive si pe termen lung, fara niciun efect negativ. In cadrul celui mai nou studiu au fost monitorizati, timp de 7 ani, 5 000 de oameni care au primit doze zilnice de 5 000, 10 000 sau 20 000 de UI vitamina D3, fara nimic altceva. Nu s-a produs nicio schimbare negativa, nici macar la hematopoieza, la niciuna dintre persoanele care au primit, timp de 7 ani, 20 000 de UI de vitamina D3 zilnic, nici indicatorul de calciu din sange nu a prezentat schimbari (fiind practic considerata singura reactie adversa a vitaminei D3, dar care s-a dovedit a avea la baza o teama nefondata). S-au produs, in schimb, mai multe modificari pozitive in starea/hematopoieza lor. Avand in vedere faptul ca la majoritatea oamenilor, cantitatea de vitamina A este sub 5 000 UI (inclusiv carotenoidele), devine evident ca raportul de pana la 1:4 (mai mult D3) nu este riscant (cel putin nu in cazul lipsei de retinol si cu suplimentare in doze mari de vitamina D3).
,€¢ Raportul de peste 1:10 (mai mult retinol) poate ridica, deja, probleme. Cel putin asta au demonstrat rezultatele unui studiu in care au fost monitorizate 72 de femei: ca in randul persoanelor care au primit o cantitate minima de 10 000 de UI retinol (din care aprox. jumatate din alimente, cealalta jumatate din suplimente), procentul celor care au suferit fractura pelviana a fost cu 48% mai mare decat procentul celor care au consumat doar 3 000 de UI de vitamina A (provenita, in mare pare, din morcovi, adica din caroten). Avand in vedere ca oamenii consuma in jur de 500-2 000 UI de vitamina D3, daca mai iau multivitamine si fac bai de soare cateodata, raportul la grupul cu mai multe fracturi putea oscila intre 10:1-40:1. Prin urmare, nivelul de pana la un raport de 10:1 pare a fi sigur (cel putin in cazul unei usoare carente de vitamina D3).
,€¢ Acum urmeaza un aspect si mai teoretic: Din punct de vedere evolutionist, raportul optim pare sa se apropie de raportul 1:1, deoarece la oamenii care sunt obisnuiti cu baile de soare regulate, productia de vitamina D3 a pielii se stabilizeaza la sintetizarea zilnica a 4 000 de UI vitamina D3, ceea ce inseamna ca stramosii nostri din Africa au avut parte de aprox. 4 000 de UI vitamina D3, zilnic. Predecesorul omului a fost, timp de aprox. 3 milioane de ani, culegator-necrofag, printre alimentele sale de provenienta animala fiind prezente maduva, oasele, insectele, molustele, fructele de mare/algele/plantele marine, dar desigur si fructele/legumele/bulbii. Organul preferat al pradatoarelor era ficatul animalului vanat (animalele pradatoare au capacitatea de a excreta retinolul; spre deosebire de oameni, ele nu pot face supradoza). Omul, in schimb, a inceput sa vaneze doar de 100-200 000 de ani, iar daca facem un calcul ca sa vedem cata energie reprezinta ficatul+rinichiul unui animal din totalul pe care il putem obtine in urma consumarii unui intreg animal, ne dam seama ca prin consumarea ,€žnose-to-tail,€ a unui animal - care inseamna 2-3 000 de kcal - retinolul ajuns in organism ajunge la cantitatea de aprox. 2 000 de UI pe zi (in afara de ficat si de rinichi, alte parti ale corpului animalului contin o cantitate nesemnificativa de retinol). Pentru un raport de 1:1 ar fi nevoie de 4 000 de UI retinol, dar pentru ca si alimentele vegetale contin carotenoizi - pe care ii putem transforma in retinol - se prea poate ca raportul sa fi depasit 1:1 (vitamina A mai mult). Dar luand in calcul doar prezenta vitaminei A (retinol) preformata, gata de utilizare raportul de 1:1 nici nu putea fi atins; cu atat mai putin sa fie depasit - doar in cazul in care majoritatea alimentelor de provenienta animale le-am fi aruncat si vanam animalele doar pentru ficatul lor... Greu de crezut...
Recomanda celor interesati de acest subiect cartea ,€žNoua revolutie a vitaminelor,€ de Gabor Szendi, respectiv pe cea intitulata ,€žSanatate perfecta,€, semnata de Paul Jaminet, precum si articolul despre aceasta tema al Weston A. Price Foundation:'
https://www.westonaprice.org/health-topics/abcs-of-nutrition/vitamin-a-on-trial-does-vitamin-a-cause-osteoporosis/In opinia noastra, merita sa tindem catre o proportie de 1:1 retinol:vitamina D3, fara a lua in calcul carotenoizii, dar consumandu-i din abundenta, tinand cont de eventualitatea necesitatii formarii in plus de retinol din caroten. Probabil ca si rapoartele de 1:4 si 10:1 isi fac efectul, mai ales daca se administreaza si cantitatea corespunzatoare de vitamina K (K1+K2). Spre exemplu, vitamina K limiteaza efectele nocive ale surplusului de vitamina D3 - si in lipsa vitaminei A. Nu doar ca isi anihileaza reciproc efectele nocive, dar isi si sprijina reciproc efectele pozitive.
Indicatii practiceDe departe cea mai buna sursa de retinol este ficatul. Rinichii contin, de asemenea, o cantitate semnificativa de retinol, dar mult mai putina decat ficatul. Continutul de retinol al altor alimente este neglijabil. Aici putem mentiona galbenusul de ou, care nu merita atentie, deoarece ar trebui sa consumam zeci de oua pe zi pentru a asigura minimul zilnic necesar... Rinichii abia daca sunt consumati, nicidecum de mai multe ori pe saptamana. Prin urmare, ficatul este singurul care merita luat in calcul.
100 de grame de ficat contin 20 000 UI retinol (ficatul de vita si ficatul de pui, in jur de 10-20 000 UI, ficatul de gasca si de rata, in jur de 30-40 000 UI, ficatul de curcan, in jur de 60-70 000 UI, iar ficatul de cod, 100 000 UI).
Iar 100 de grame de morcovi, consumati cu putina grasime (ex. inabusiti in putina untura de cocos, unt sau ulei de masline), deci nu cruzi, ne asigura aprox. 5-15 000 UI de retinol, cantitate variabila de la persoana la persoana, in functie de digestia (bila/absorbtie) si genetica (convertire din caroten in retinol) fiecaruia. Avand in vedere ca nu putem sti cat de bine se absoarbe carotenul in organismul nostru si cum este conversia caroten-retinol, merita luata in calcul doar o cantitate de 5 000 UI la 100 de grame de morcovi, sau mai putin de atat, daca il consumam crud, fara grasime.
Este important sa formam si sa utilizam retinol din carotenoizi doar in cantitatea necesara (absorbtia si conversia scade in cazul unui nivel corespunzator de retinol si creste in cazul unui nivel scazut). Prin urmare, carotenul nu trebuie sa fie prezent in proportie exagerata.
Cateva exemple:In cazul in care nu consumam aproape deloc ficat si nici morcovi/dovleac, merita sa suplimentam retinolul aprox. in aceeasi masura, sau chiar un pic mai mult, ca si in cazul vitaminei D3. Daca mancam multi morcovi (ex. jumatate de kg pe saptamana) si cel putin 100-200 de grame de ficat saptamanal, atunci vitamina A merita completata doar atunci cand consumam foarte multa vitamina D (ex. 8-10 000 UI).
Completarea a 4 000 UI de vitamina D3 pe zi inseamna aprox. 28 000 UI pe saptamana, adica prin consumarea saptamanala a 100-200 de grame de ficat se si ajunge deja la proportia de 1:1 (sau si prin consumarea a 600 de grame de morcovi pe saptamana, ori de ex. 100 de grame de ficat + 300 de grame de morcovi).
Suplimentarea a 10 000 UI zilnic inseamna 70 000 UI pe saptamana. Pentru asta ar fi necesar un consum de aproape jumatate de kilogram de ficat saptamanal, respectiv un kilogram si jumatate de morcovi (sau, de ex., 250 de grame de ficat + 750 grame de morcovi pe saptamana).
Este suficient sa consumam retinol numai saptamanal, sau chiar la doua saptamani, nu zilnic. Important este ca intr-o unitate de timp (de ex. saptamanal) sa avem o cantitate de retinol exprimata in Unitati Internationale (UI) cel putin la fel de mare ca cea a cantitatii de vitamina D3. O cantitate mai mare nu reprezinta o problema, avand in vedere ca se presupune ca probleme apar doar atunci cand nivelul de retinol este de 10 ori mai mare decat cei al vitaminei D3 (la un om obisnuit, proportia de vitamina A:D3 este mult peste 10:1).
Daca nu ne place sau nu vrem sa facem calcule, propun sa suplimentam retinolul in aceeasi cantitate ca si vitamina D3, adica suplimentarea sa se faca in proportie de 1:1, caci in cazul unei suplimentari de 1:1 nu vom ajunge la o proportie posibil riscanta de 10:1, nici daca mancam in permanenta ficat... (alaturi de o cantitate de 4 000 UI vitamina D3 + 4 000 UI retinol administrat zilnic, ar trebui sa consumam 1 kg de ficat saptamanal pentru a atinge proportia de 10:1). Prin urmare, recomandam suplimentarea in proportie de 1:1 pentru cei care mananca ficat doar de cateva ori pe saptamana. Iar daca mancati ficat mai mult de 2 ori pe saptamana, va recomand - chiar daca nu va face placere - sa va controlati aportul saptamanal de retinol si vitamina D3, si sa incercati sa il potriviti in intervalul de proportie de 1:1-3:1.
Surse:McCullough et al.: Daily oral dosing of vitamin D3 using 5000 TO 50,000 international units a day in long-term hospitalized patients: Insights from a seven year experience. The Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology. Volume 189, May 2019, Pages 228-239Sheila M. O#39;Byrne and William S. Blaner: Retinol and retinyl esters: biochemistry and physiology. Thematic Review Series: Fat-Soluble Vitamins: Vitamin A. J Lipid Res. 2013 Jul; 54(7): 1731,€“1743.Myhre et al.: Water-miscible, emulsified, and solid forms of retinol supplements are more toxic than oil-based preparations. The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 78, Issue 6, December 2003, Pages 1152,€“1159Feskanich D et al. Vitamin A intake and hip fractures among postmenopausal women. JAMA, The Journal of the American Medical Association 2002 Jan 2;287(1):47,€“54, Spiesman IG. Massive doses of vitamins A and D in the prevention of the common cold. Archives of Otolaryngology,€”Head Neck Surgery 1941(Oct);34(4):787,€“791Fu X et al. 9-Cis retinoic acid reduces 1alpha,25-dihydroxycholecalciferol-induced renal calcification by altering vitamin K-dependent gamma-carboxylation of matrix gamma-carboxyglutamic acid protein in A/J male mice. Journal of Nutrition 2008 Dec;138(12):2337,€“41, http://pmid.us/19022954. Hat tip to Chris Masterjohn: www.facebook.com/note.php?note_id=112375358783617.Szendi Gabor: Uj VitaminforradalomPaul Jaminet: Tokeletes Egeszseg DietaExamine.comNutritiondata.com
'